RAKOTT PALACSINTA

Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
5 dl tej
3 dl ásványvíz
2 db tojás
1 teáskanál só
1 mokkáskanál cukor
1,5 dl olaj
2 db alma.

Töltelék:
20 dkg darált dió
2 csomag vaníliás cukor
3 púpozott evőkanál cukor (ízlés szerint)
Fél citrom reszelt héjja.

Csokoládé öntet:
6 evőkanál cukor
2 evőkanál kakaópor
5 dkg vaj
3 evőkanál víz.

Valamint:
Baracklekvár.

Elkészítés:
A palacsintatészta hozzávalóit kimérjük. A lisztet egy mélyebb keverőtálba szitáljuk. A tojásokat elhabarjuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tejet és a liszthez adva csomómentesre keverjük kézi habverővel. Hozzákeverjük a többi folyadékot is, és bő fél órát pihentetjük.
Közben elkészítjük a dió tölteléket: Egy gyorsforralót kiöblítünk vízzel, majd felforraljuk benne a tejet. A lángot mérsékelve hozzákeverjük a cukrokat, a darált diót. 1-2 percig kevergetjük, majd a tűzről lehúzva hozzákeverjük a reszelt citromhéjat is.
Kisütjük a palacsintákat: Fél dl olajat egy pohárba öntünk, beleteszünk egy kenőtollat – minden palacsinta sütése előtt vékonyan kiolajozzuk a serpenyőt. Az utolsó 4 adagnyi palacsinta sütése előtt a masszába keverünk 2 db almát hámozva, reszelve. Ebből 3 almás palacsintát sütünk. Összesen 15 db sima, és 3 db almás palacsintánk lesz.
Elkészítjük a csoki öntetet: A vajat felolvasszuk egy gyorsforralóban. A cukrot, kakaóport, vizet elkeverjük, a vajhoz adjuk, kevergetjük, míg a cukor elolvad – de nem szabad túl sokáig, mert a kakaó keserű lesz, ha odaég. (1-2 perc).
Összeállítás: Egy palacsinta méretű jénai (függőleges falú) tálba régegezzük a palacsintákat: 1 palacsinta, diókrémmel megkenjük, 1 palacsinta, lekvárral megkenjük, 1 palacsinta, csoki öntettel megkenjük. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, míg tart a palacsinta. A 3 db almás palacsintát arányosan elosszuk a rétegezés közben. Az utolsó palacsinta tetejére csokoládé öntet kerüljön.
Hagyjuk pihenni kicsit.

Nagyon finom, laktató édesség – melegen, hidegen egyaránt! Hűtőben tároljuk. Másnapra a „csúszkálós” rétegeket a palacsinta magába szívja nagyjából, még szebben lehet tálalni.






2 megjegyzés:

semilin írta...

Nagyon fincsi és tényleg laktató!
Tipp: én a fél pohár olajat belekeverem a palacsinta tésztájába, így csak ez első sütés előtt kell kikenni a serpenyőt ;))))

Gyöngyi írta...

Emili, én egy óvatos duhaj vagyok, palacsinta ügyben csak biztosra megyek:)