A MEGETETETT TÁRSADALOMMa ezt a levelet kaptam, közre adom. No comment... Talán csak annyi, hogy már végképp nem tudja az ember, mit vehet, mit nem? Városban élek, igaz, van kert is, de mégse termeszthetek magam minden zöldséget a családomnak..
Az átlag ember nem tart egy tehenet, hogy tejet igyon reggelire..

"Miből készül Az eperfagyi? - Jobb, ha nem tudja!

Ne ámítsuk magunkat! Aki reggelire "kakaóitalt" iszik, a laboratórium ízeit nyeli, aki eperjoghurtot kanalaz, fűrészport fal, aki bolti citromlevet tesz a teába, AZ a penészgomba "váladékát" kapja, bármennyire tiltakozik is. Az édeset idomított baktériumok "köpik ki", a savanyú a mikroorganizmusok "izzadmánya".

Érzékeinket (észrevétlenül) manipulálja egy világhatalommá szerveződött maffia, AZ ízipar, s laboratóriumokban előállított (titkos) aromákkal, ízfokozókkal megváltoztatja ízlelésünket. Veszélyben AZ ízlés szabadsága, a kulináris önrendelkezés joga. Nem azt esszük, amit enni vélünk. Mert semmi sem AZ, aminek látszik.

Az eperaromát egy Holzmindenben székelő német aromagyár állítja elő ausztrál fűrészpor, alkohol, víz és néhány titkos összetevő keverékéből.

(A Föld teljes epertermése AZ "eperből" készült fagylaltok, joghurtok, desszertek mennyiségének egy százalékát sem fedezné!)

Egy amerikai konszern baktériumból kávétejszínt és krémsajtot varázsol, egy másik vörös áfonyából cseresznyét, ricinusolajból őszibarack-aromát. Az Athlon nevű cég (nem vicc!) madártollból péksüteményt, a General Foods vízből, fehérjéből és gyanús zsiradékból műszalonnát.

A Procter and Gamble nevű amerikai vállalat még a gyapotszálat (pamutot) is fogyaszthatóvá teszi: a növény rostjaiból kenyeret sütnek. Az ízek e szép új világában a menthenthiol nevű vegyület a grépfrút, AZ acetyl-pyrolin egyik változata a ropogós kenyérhéj, a filberton a mogyoróíz illúziójáért felel.

Mint a Mátrix című filmben. Nem eperjoghurtot eszünk, hanem vizet mesterséges illúziókkal. A szagok és ízek e virtuális valóságában már a füstölt sonka és lazac sem eredeti: napjainkban a húsgyárak "folyékony füstöt", azaz műfüstöt használnak, amiben 30-90 másodperc alatt meg lehet "füstölni" a terméket. Ráadásul a vásárlókat mézédes hazugságokkal etetik.

A Danone Actimel "szuperegészséges" joghurtital egyszerre tartalmaz két (veszélyesnek tartott) édesítőszert, aszpartámot és K-aceszulfámot is.

A csalafinta íztrükkök aztán megteszik a magukét, aki gyerekkorától hozzászokott a víz-, szén-dioxid-, karamell-, foszforsav-, citromsav-, nátriumbenzoát-, koffeintartalmú italhoz (ez a kólák összetétele), annak AZ igazi bodzaszörp ízetlen. Az élelmiszeripar tehát "maszkírozza" Az ízeket, ha kell, korrigálja és retusálja őket (mint Sztálin környezetét a korabeli fotókon), hozzászoktat bennünket a kémiai édesítőszerek, ízfokozók, sűrítőanyagok ízéhez, reklámokkal és aromákkal etet, ízfüggővé tesz.

Korunkban húszezer élelmiszeradalékot forgalmaznak (köztük hétezer aromát). E titokzatos porocskák és folyadékok nélkül, melyek összetevőit (üzleti titokra hivatkozva) sokszor még az ételre allergiás gyerekek orvosainak sem árulják el, AZ élelmiszer-ipari termékek többsége élvezhetetlen és eladhatatlan lenne. *Az íz AZ ételek lelke.* Aki AZ ízeket befolyásolja, életünket manipulálja. Ráadásul AZ íz nem csak ízlés dolga. Az íz legfontosabb funkciója a táplálék ellenőrzése. Figyelmeztetés (lenne), hogy mit nem szabad megenni. Ha becsapják íz-lelésünket, elfeledtetik velünk AZ eredeti ízt, akkor tényleg bármit lenyelünk.

A leves hazudik - írja magyarul újfent megjelent nagyszerű pamfletjében Hans Ulrich Grimm (Kétezeregy Kiadó). De nemcsak a Knorr és a Maggi zacskós leves hazudik (a négy főre szóló adagban mindössze két gramm szárított marhahús található), hanem szinte minden. A kenyér, a virsli (de AZ nagyon), a csecsemőtápszer. Érzékeinket manipulálják és átprogramozzák. Éppúgy, mint gondolatainkat. Egész életünket. Tavaly AZ Egyesült Államokban AZ asztalra került ételeknek már kilencvenhat(!) százaléka ipari termék volt.

A Fast Food Nation (gyorsétterem-generáció) már nem ismeri AZ ételek eredeti összetevőit, életében soha nem szagolt vargányát. "De hát végül is - mondja cinikusan AZ egyik aromagyár mérnöke - AZ élvezet fantázia dolga." Már akinek.

NE FELEDD, AZZÁ LESZEL AMIT MEGESZEL! KI - KI VONJA LE A TANULSÁGOT, S TEGYEN MEG MINDENT A CSALÁDJA EGÉSZSÉGÉÉRT!"

8 megjegyzés:

Hajnal írta...

Igen tanulságos írás!!Örülök,hogy megosztottad velünk!És szerintem ez mind igaz is,sajna :((!!
Nekem pont ezért(meg még sok minden egyéb miatt)az a nagy álmom,hogy egyszer kis családommal kiköltözhessünk egy igazi nagy tanyára,ahol ,,relatíve" mindent meg tudnék termeszteni,és igen,tehenet tartani,hogy reggelire tejet ihassanak a gyerekeim!!Nagyon remélem,hogy eljön egyszer ez az idő!!

gondaanyu írta...

Látod, ezért sütöm a kenyeret, ezért tanítottam meg a lányaim főzni, ezért a befőttek a kamrapolcon stb.
Itt vidéken ugyan sokminden nincs ami a városokban igen, de nem villamoscsörgésre, hanem kakaskukorékolásra ébredünk !

Anikó írta...

Ezért kínlódok a kertel, az álatokkal, és amit csaklehet én főzők meg a sajátomból, és igen is spájzolok.

Anikó írta...

Bocsi Dédi voltam

semilin írta...

Simán el tudom képzelni, hogy a cikk minden szava igaz, sajnos! Olyan ez, mint a gyógyszermaffia.
Függővé tesznek, hisz ebben van a nagy haszon!
Amit lehet én is magam csinálok, minden nap főzök. A baj csak az, hogy a piacon vásárolt termékek sem "igaziak" már.

Gyöngyi írta...

Hajnal, kívánom, hogy teljesüljön a vágyad! Bár ez igen nagy munka lenne, erőt is kívánok hozzá!

Gondaanyu, mindennek megvan a maga előnye.. Én imádom Budapestet, és azt hiszem, soha nem fogok tudni betelni vele. Büszke vagyok rá, hogy itt élhetek - világváros, és mégis, zöld övezet. Ám sokszor hiányzik a vidék csendje, nyugalma. Szerencsés vagyok, hogy Anyukámnál ez megvan - még megvan.. A sok házi termesztésű zöldségről, gyümölcsről nem is beszélve.. Katasztrófaként éltem meg, hogy tyúkokat már nem tart Anyu - de tökéletesen megértettem, hogy már nem bírja erővel.
Könnyű elképzelni, milyen jó is hazait enni, legyen az bármi, ám amig megterem valami, vagy felnő, nagyon sokat kell dolgozni.. Tudom, hiszen csináltam én is.

Dédike, spájzolj csak, és remélem, sokáig bírod erővel! Talán lesz majd követőd - és akkor egészségesebben élhet a családod!

Emili - ez is egy nagyon jó megoldás, hogy Te főzöl! Bevásárlás, munka, energia, de legalább valamennyit ki tudsz szűrni mintha csak és csupa kész ételt tennél az asztalra. Remélem, a gyerekeid is átveszik ezt a jó szokásod!

Böbsi írta...

Jó cikk, olvastam már sok hasonlót, és sajnos én is úgy gondolom hogy szinte minden sora igaz.
Mi kertes házban lakunk, a város szélén, ahol csend és tiszta levegő van. Amit tudok én is megteszek, főzök nap mint nap és a spájzomat is próbálom megtömni, de sajnos azt is tudom hogy ez édes kevés, hogy az ember egészségesen éljen.

alliteracio írta...

Én csak tátom a számat -no, nem az élvezettől, hanem a megrökönyödéstől. Az igaz, hogy sokmindent tudtam, sejtettem a leírtakból, de ÍGY, egy csokorba kötve valami fájdalmasan szörnyű!!
Egyébként én is majd' mindennap főzök, nem használom ezeket az "ultrafinom" porokat, joghurtokat, az aludtejet magam "altatom" tehéntejből (ami tényleg a tehénből "jön"!!), meg vegetákat-és egyéb vackokat-szarokat (boccs!), amit csak lehet háztáji termelésből veszek (vidék), de ki tudja, még így is, MIT ESZÜNK. :(
*
RENDKÍVÜL FIGYELEMREMÉLTÓ A CIKKED, AKINEK CSAK TUDOM ELKÜLDÖM, MEGMUTATOM!!!