1 kg burgonya
1 pohár tarhonya (száraztészta, 2,5 dl-es pohár)
15 dkg parasztkolbász
3 evőkanál zsír
15 dkg Kolozsvári nyers, füstölt szalonna
2 nagy fej vöröshagyma
2 duci gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
1 evőkanál Ajvár paprikakrém (idényben 2 db tv paprika)
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 kávéskanál őrölt köménymag
Só, Vegeta.
Elkészítés:
A szalonnát kockákra vágjuk, a zsíron megpirítjuk. Hozzáadjuk a kockázott vöröshagymát és megdinszteljük. Rátesszük a tarhonyát, kissé megpirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, és azonnal felöntjük 3 pohár vízzel. Beletesszük a tisztított, kockákra vágott burgonyát is. Ízesítjük őrölt köménymaggal, reszelt fokhagymával, pici Vegetával, és enyhén megsózzuk. (a szalonna sós!).
Fedő alatt, csendes lángon majdnem készre főzzük. Időnként megkeverjük, ha nagyon elfőné a levét, kevés vízzel pótoljuk. Az utolsó 5 percben hozzáadjuk a karikákra vágott parasztkolbászt is (a kolbászt előbb hámozzuk meg: forró vízbe téve egy pillanatra, ez könnyen fog menni). Végül utóízesítjük, ha szükséges.
Savanyúsággal, vagy salátával tálalva laktató egytálételt kapunk. Ha kolbász nélkül készítjük, használhatjuk köretként is.
Nagyon szeretjük,és az benne a jó hogy nagyon sokféleképpen lehet variálni!
VálaszTörlés