Hozzávalók:
(4 személyre)
Fél kg krumpli
15 dkg rétesliszt
1 db tojás
Sima liszt a formázáshoz
Só
2 evőkanál olaj
10 dkg darált mák
Porcukor a szóráshoz.
Elkészítés:
A jól megmosott krumplit – (szétfövőt) sós vízben puhára főzünk, meghámozzuk, és azonnal áttörjük. Ha langyosra hűlt, összegyúrjuk a liszttel, a tojással, csipetnyi sóval. Lisztezett deszkán egy centi vastagságúra nyújtjuk, és lisztbe mártott késsel kb. 1 x 4 cm-es csíkokra vágjuk. Lisztezett tenyerünk között nudlikat sodrunk a csíkokból.
Közben vizet forralunk, enyhén sózzuk, és 2 evőkanál olajat teszünk bele. Ebbe a forrásban lévő vízbe tesszük a nudlikat (3 adagban), és addig főzzük, míg feljönnek a víz tetejére. A megfőtt nudlikat szűrőkanállal kiszedjük, és lazán megforgatjuk a mákban úgy, hogy mindenütt jó mákos legyen. Porcukorral megszórva tálaljuk. Van, aki mézzel is meglocsolja.
Prézlis nudli:
Ugyanúgy készül, mint a mákos nudli, csak a nudlikat nem mákba, hanem pirított prézlibe forgatjuk.
15 dkg zsemlemorzsát 2-3 evőkanál zsíron szép pirosas-barnára pirítunk, és kevés vajat adunk hozzá. A megfőtt nudlikat ebben a morzsában forgatjuk meg. Van, aki jól lepirítva szereti. Porcukorral, vagy fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.
Egyszerű, finom tészta, előtte tartalmas levest kínáljunk. (pld. Jókai bableves).

Nagyon jó, én is így csinálom. Mennyivel finomabb a saját készítésű nudli, mint az üzletben kapható fagyasztott!
VálaszTörlésIsmét köszi az ötletet,hozzád mindig érdemes betérni :D
VálaszTörlésAzt hiszem a jövő héten nálunk is készül majd a nudli :D
Liza, én még nem ettem fagyasztottat, de nem is akarok:) Olyan gyorsan kész van a házi is, akkor minek vegyük készet, gondolom jó drágán..
VálaszTörlésHajni, köszi:) Jó étvágyat hozzá a jövőhéten! Nálunk egy darabig nem lesz mákos, mostanában annyi mákosat sütöttem, hogy telítődtem vele egy időre.