Néha bajban vagyok, mit, hogyan kell helyesen írni. Itt ez a leves is, lehet, hogy kötőjellel kellene? Burgonyagombóc-leves? A helyesírási szótáramban hiába kerestem. De ha a "burgonyabeszolgáltatást" egybe kell írni, 8 magánhangzóval, akkor szerintem itt is elmegy a 7 magánhangzó:) A burgonyagombóc nem lehet jelző.. milyen leves? bugonyagombócos esetleg, vagy zöldségleves burgonyagombóccal.. No mindegy, már döntöttem, marad egyben!
Egyébként igazi téli leves, melegengető, laktató:)
Hozzávalók:
60 dkg burgonya
10 dkg füstölt szalonna
1 közepes fej vöröshagyma
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 kávéskanál Piros Arany paprikakrém (aki szereti, csípőset használjon)
Húslé, vagy 1 db marhahúsleves kocka
10 dkg parasztkolbász (füstölt kolbász)
Kb. 18 dkg liszt
1 evőkanál zsír
1 db tojás
Só
Tejföl a tálaláshoz.
Elkészítés:
A burgonyát sós vízben puhára főzzük. Míg fő, addig a szalonnát kockára vágjuk, zsírjára pirítjuk. A pörcöt kiszedjük, félre tesszük. A visszamaradt zsírban megfonnyasszuk az apró kockákra vágott vöröshagymát. Rátesszük a karikára vágott sárga-és fehér répát, a Piros Arany paprika krémet, néhány percig pároljuk, majd meghintjük 1 evőkanál (2 dkg) liszttel. Pirítjuk, kevergetjük, hogy a liszt elveszítse nyers ízét. Felöntjük 1,2 l húslével, vagy forró vízzel, és beleteszünk egy húsleveskockát. A kolbász bőrét lehúzzuk (ha megmossuk, és szárazra töröljük, könnyen sikerül), majd karikákra vágjuk, és a leveshez adjuk. 10 percig főzzük.
Közben a burgonyát meghámozzuk, áttörjük, sózzuk, és hozzáadjuk a maradék lisztet, a zsírt és a tojást. Összegyúrjuk, ha nagyon lágy lenne, adjunk hozzá még lisztet. Vizes kézzel kis gombócokat formázunk, és a csendesen forrdogáló levesben kifőzzük őket. Akkor jó, ha minden gombóc feljött a leves tetejére. Pihentessük 10 percet, csak utána tálaljuk.
Tálalásnál tejföllel locsoljuk meg.
Tipp: Ebből a gombócmennyiségből az egyharmadát még kifőzés előtt tálcára tettem, majd a fagyasztóba. Ha megfagyott, nylon zacskóba téve jó szolgálatot fog tenni legközelebb, ha burgonyagombóc levesbetétet akarok főzni valamibe.


Az én gombóc levesem sovány, vagy "szegényes"?
VálaszTörlésA hagymát, sokat oliván dinsztelem, hozzá adok paradicsomot, zöld paprikát, időszaktól függően, krém változatokat, meg pirospaprikát és sok zellerzöldet.
Jól elfőzöm, és ebbe jönnek a gombóckák.
A tésztából pacsnit is sűtök, kűlönféle házi lekvárokkal finom.
A tiéd nekem telített, nehéz.
Dédike, bizony, ez egy pasisabb recept:)
VálaszTörlésHu, de jó kis kaja ez!:)
VálaszTörlésNagyon éhes lettem...:)
VálaszTörlésMindegy, hogy írod.. a lényeg, hogy finom legyen!
VálaszTörlés