
A nyár egyik legnagyobb találmánya, imádom. Ha van mellé egy kis vörösboros marhapörkölt, vagy bármilyen sült husi, de még szendvicsek mellé is kiváló! A leve másnaposság ellen igazi gyógyír állítólag.
Hozzávalók:
Kovászolni való fürtös uborka
Kapor (szárral együtt)
Ecet (20 %-os)
Só
Víz
Kenyér, vagy zsemle.
Elkészítés:
Az uborkákat alaposan mossuk meg, végeit picit vágjuk le, és hosszában, középen vágjuk be úgy, hogy a végei maradjanak egyben. A ducibb uborkákat 4-be vágjuk, de a végek tartsák össze.
Tisztára mosott üvegbe (3-5 literes üveg) aljára pár szál kaprot tegyünk. Erre állítgassuk az előkészített uborkákat.
A felöntő lé arányai:
2 dl vízhez 1,5 kávéskanál só kell. Annyi lével kell felönteni az uborkát, hogy bőven ellepje. Végül 2 evőkanál ecetet is adjunk hozzá.
Az uborkák közé tegyük a többi kaprot, állítsuk közéjük a kaporszárakat.
A kaporszárból vágjunk 2 nagyobb csíkot, mint az üveg átmérője. Ezeket kereszt alakban elhelyezve, lenyomva tartják az uborkákat. A tetejére 1 szelet fehér kenyeret, vagy egy zsemlét tegyünk.
Egy kistányérral lefedve napos helyre állítsuk – időjárástól – napsütéstől függően pár nap alatt a lé zavaros lesz. Ekkor kész a kovászos uborka. Az uborkákat egy jól záródó tálba szedjük át és szűrjük rá a levet. Hűtőszekrényben alaposan lehűtjük.
Sokáig eláll, ropogós igazi nyári savanyúság. Mindig hidegen tálaljuk!
Van, aki fokhagymagerezdeket is használ az elkészítésnél, ez ízlés kérdése, én nem szoktam.


Én is így szoktam. Ecet nélkül.
VálaszTörlésEszter lányom az anyósa receptje szerint csinálja, forralja a levet és forrón önti az uborkára.
Lényeg, hogy finom !
Gondaanyu, szerintem ez az a tipikus recept, amit "ahány ház, annyi szokás" szerint készítenek. Egy a lényeg, hogy szeresse aki eszi:) Az én Férjem nem szereti - semmilyen formában..
VálaszTörlésÍgy én mindig magamnak készítek - idén már a 3. üveggel, igaz, csak 3 literes üvegben, ennyi a kapacitásom.. Most is kint napozik egy üvegben az uborka. Nekem ez az igazi hazai íz!
Én is ecet nélkül és fokhagymával készítem. A napokban hallotam egy trükköt: forrásban levő vízzel kell leönteni, akkor ropogós marad az uborka.(Én eddig csak csapmeleg vízzel csináltam és előfordult, hogy megpuhult:(()
VálaszTörlésEgyik kedvencem a nyári székelykáposzta, amihez a káposztát magam savanyítom, ugyanúgy, mint az uborkát. Uborka helyett szálasra vágott édeskáposztát teszek az üvegbe. Hmmm... csurog a nyálam, a leve pedig a legjobb üdítő ebben a hőségben.
Érdekes ez a forrásban lévő víz - lehet, hogy azért találták ki, hogy a vizet fertőtlenítsék.. Nekem még soha nem puhult meg - lehet, hogy mázlista vagyok, mindig kemény maradt eddig!
VálaszTörlésEz a nyári székelykáposzta izgalmasan hanzik, nyeltem egy nagyot!
jajjistenem, még a nyál is összefutott a számban, ahogy a képeket néztem! Csinálok én is a héten!! :)))
VálaszTörlés(Na, ez még rímel is, hihi)
Ágikám, nem megy.. Miután minden adatomról kifaggatott, kaptam megint egy üzit, immár feladom végleg!
VálaszTörlés"Spam komment
A rendszer szerint ez egy spam komment volt. Hogy miért? A teljesség igénye nélkül:
Rengeteg linket írtál bele
Spamokban terjesztett linket írtál be
Egy csomó más kommentedet is spamnak minősítette a rendszer
A géped IP címe benne van valamelyik publikus, spam kommentelők IP címét nyilvántartó listában. (Futtass spyware irtót a gépeden.)
« Vissza a kommentekhez"