MÁKOS LEPÉNY

A férjemnek mindig az volt a problémája a mákos sütikkel, hogy túl száraz a töltelék. Ezért én, ha máktölteléket használok, előbb kicsit előfőzöm. Ám ezzel az előfőzéssel érdemes résen lenni, nehogy egy nagyon híg tölteléket töltsek be, a tésztát nem szabad eláztatnia.
Íme, az újabb lepény, most már végigjátszottam ugyanazzal a tésztával 4 variációt, almásat, cseresznyéset, túrósat és most a mákosat. Nem tudok dönteni, mindegyik igen finom:)

MÁKOS LEPÉNY

Hozzávalók:
Tészta:
38 dkg liszt
1 csipet só
16 dkg Rama margarin
1 csomag sütőpor
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
3 db tojássárgája
Annyi tejföl, amennyit felvesz (2 evőkanálnyi).

Töltelék:
20 dkg darált mák
3 dl tej, 1 dl víz
1 csomag vaníliás cukor
3 – 4 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
Pár csepp rumaroma (vagy 1 evőkanál rum)
1 db citrom reszelt héja
2,5 db tojásfehérje
1 csipet só
4 evőkanál lekvár (fekete szeder)
5 dkg mazsola (vagy aszalt gyümölcs apróra vágva).

Továbbá:
Vaj, a tepsi (22x32 cm) kikenéséhez, 3 evőkanál zsemlemorzsa a szóráshoz, fél tojásfehérje a tészta lekenéséhez.

Elkészítés:
A mazsolát megtisztítjuk, megmossuk, kevés vízbe beáztatjuk 10 perce, majd lecsepegtetjük. A tepsit kivajazzuk.

A töltelékhez a tejet felforraljuk a vízzel, cukorral, vaníliás cukorral, hozzáadjuk a mákot és felfőzzük, kevergetjük. Pár perc után, a tűzről lehúzva belekeverjük a lecsepegtetett mazsolát, egy citrom reszelt héját, pár csepp rumaromát, a lekvárt, majd félre tesszük hűlni.

Tészta: A liszthez adunk egy csipet sót, beletesszük a kockázott margarint, elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. Kétfelé osztjuk, Folpackba csomagolva kicsit pihentetjük.

Míg pihen a tészta, a tojásfehérjéket egy csipet sóval felverjük kemény habbá, és óvatosan a máktöltelékhez keverjük.

2-2 Folpack fólia között kinyújtjuk a tésztákat tepsi méretűre. Az első tésztát a vajazott tepsibe fektetjük. Meghintjük 2 evőkanálnyi zsemlemorzsával, ráöntjük a tölteléket, elsimítjuk a tetejét. Megszórjuk 1 evőkanál zsemlemorzsával és befedjük a másik kinyújtott tésztalappal. Fél tojásfehérjével lekenjük a tetejét, húsvillával sűrűn megszurkáljuk, és előmelegített sütőben világosra sütjük (kb. 35 perc).

A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd felkockázzuk. Ebből a mennyiségből 24 kocka igen finom süteményt kapunk. Aki akarja, szórja meg porcukorral tálalás előtt.



RENDEZD BE SAJÁT KONYHÁDAT

Nemrég volt a Konyhakiállítás a Papp László sportcsarnokban. Sajnos személyesen nem jutottam el, de az internet segítségével megnézhettem, kik a kiállítók, milyen a kínálatuk. Találtam egy remek céget, ALNO a neve, ITT lehet megnézni a kínálatukat. Van egy szuper tervező programjuk is, 3 D -s,  IDE kattintva, (majd accept -re) letöltehtő, és máris lehet tervezgetni!

Íme, az én konyhám. Itt is úgy, mint a Sweet home-nál, egy kattintással cserélhetjük a bútorokat, burkolatokat,  festehetünk - mázolhatunk kedvünkre (és még a szakikkal sem kell veszekednünk), kiválaszthatjuk még a fogantyúkat is! Ha nem is akarjuk lecserélni az egész konyhánkat, mégis érdemes eljátszadozni, milyen színűre festessük a falakat, vagy milyen új csempét, lámpát cseréljünk le. Mint tudjuk, a változatosság gyönyörködtet:)











TÚRÓS LEPÉNY

Zsebe Ági barátnőm almás lepényének a tésztáját töltöttem meg a kedvenc túrós palacsinta töltelékemmel.. Mit mondjak, múlt hétvégén sütöttem először, most megint ez volt a rendelés:)

Hozzávalók:
38 dkg liszt
16 dkg Rama margarin
1 csomag sütőpor
1 csipet só
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
3 db tojássárgája
Annyi tejföl, amennyit felvesz (2-3 evőkanálnyi).

Töltelék:
Fél kg tehéntúró
2 dl tejföl
1 db tojássárgája
3 db tojásfehérje habnak felverve
1 csomag vaníliás cukor
2-3 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
5 dkg mazsola.

Továbbá:
Vaj, a tepsi (22x32 cm) kikenéséhez, liszt a tepsi szórásához, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa a szóráshoz, 1 db tojásfehérje a tészta lekenéséhez.

Elkészítés:
A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. Kétfelé osztjuk, Folpackba csomagolva fél órát hűvös helyen pihentetjük.
A töltelékhez a mazsolát megtisztítjuk, megmossuk, kevés vízbe beáztatjuk 10 perce, majd lecsepegtetjük. A tehéntúrót egy tálban összetörjük és a többi hozzávalóval elkeverjük (a fehérjékből vert habot a végén adjuk hozzá óvatosan).
Két Folpack között kinyújtjuk az első tésztát, a vajazott, lisztezett tepsibe fektetjük. Megszórjuk 1-2 evőkanálnyi zsemlemorzsával, ráterítjük a tölteléket. A töltelék tetejét is megszórjuk zsemlemorzsával, végül a másik tésztalapot is kinyújtjuk, és befedjük a tölteléket. 1 tojásfehérjével lekenjük a tetejét, villával megszurkáljuk, és kicsit előmelegített sütőben világosra sütjük.

A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd felkockázzuk. Ebből a mennyiségből 24 kocka NAGYON FINOM süteményt kapunk.


LEGÉNYFOGÓ LEVES

Én már megfogtam a magam legényét, de bizonyára vannak páran, akiknek még jól jöhet ez a recept:)

Hozzávalók:
2 db duci sárgarépa
1 db fehérrépa
10 dkg gomba (erdei csiperke)
1 közepes fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
40 dkg sertéslapocka
10 dkg zöldborsó (konzerv, vagy fagyasztott)
20 dkg csirkemáj szívvel együtt (2 db máj+szív)
Só, frissen őrölt bors, 1 mokkáskanál cukor, pár csepp citromlé
1 dl tejföl
1 dl főzőtejszín.

Vajas galuska:
7 dkg liszt
3 dkg vaj
1 db tojás.

Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, a gombát csak mossuk, a szárvégeket vágjuk le, majd mindent kockákra vágunk. A finomra vágott vöröshagymát az olajon megfuttatjuk. Rátesszük a zöldséget és a gombát is, kissé megpirítjuk. Közben a húst megmossuk, felkockázzuk, hozzáadjuk a zöldségekhez. Addig pirítjuk tovább együtt, míg a hús kifehéredik, majd felöntjük 1,5 l vízzel. Sózzuk, borsozzuk, csendes lángon, fedő alatt addig főzzük, míg a hús már majdnem puha (kb. 50-60 perc). Ekkor adjuk hozzá a zöldborsót és az összevágott májat is.
A lisztből, vajból, tojásból fél dl vízzel könnyű galuskatésztát keverünk, a levesbe szaggatjuk.
Végül egy tálban elkeverünk 1 dl tejfölt 1 dl tejszínnel, 1 merőkanál forró levessel, csomómentesre kikeverjük, és a leveshez öntjük. Utóízesítjük, ha szükséges, és egy mokkáskanál cukrot is adjunk hozzá (ez jobban kihozza az ízeket). Jól kiforraljuk.

Pikáns, kissé savanykás ízét a legvégén hozzáadott pár csepp citromlétől kapja.


ÉDES OTTHON 3D-BEN

A hetvenes évek végén még a szülővárosomban, a Dunaújvárosi Tervező Iroda statikus csoportjában dolgoztam. Régi szép idők, amikor még városrészeket lehetett tervezni, csak úgy nőttek ki a földből a ma már annyira utált panelházak. (De legalább elérhető volt az emberek számára a saját lakás, belátható időn belül, anyagi romlásba-dőlés nélkül..)
Kb. 1,5 x 1 m-es rajzasztalokon rajzoltunk, amelyek 2 fa bakon álltak. Volt az osztályunknak 3 db állítható rajztáblája is, de nem ez volt a jellemző. Nos, ezeken a vízszintes monstrumokon jobbára csak igen kitekeredett pózokban, időnként az asztal tetejére felmászva, guggolva, térdelve, hasalva, mikor hogy, lehetett rajzolni a lepedőnyi tervrajzokat. (Az én asztalom az ablak előtt, háttal a bejárati ajtónak volt elhelyezve. Hogy ne érjen váratlanul, ha valaki benyit - szoknyában, nyáron, térdelve az asztal tetején bárkit is fogadni nem akartam, így egy kis csengőt raktam a bejárati ajtó fölé. Nem örültek a férfi kollegák:)

Kemény volt a fatábla, nem volt kényelmes nagy rajzokat készíteni. Sose felejtem el Anyukám döbbent arcát, mikor egyik reggel, kispárnával a hónom alatt indultam otthonról. Ezt meg hova viszed? - kérdezte. Mondtam, hogy a munkámhoz kell:)))))...


Szóval, anno csak álom volt a 3 dimenziós tervezés, de még a számítógép is. Volt a főiskolának egy, azaz egy db számítógépe, aminek egy külön épületet építettek.. Változik a világ, ma már mindenki számára elérhető a számítógép, és természetesen hozzá remek programok. Ilyen a SWEET HOME 3D, ingyenesen letölthető tervező program is. Ám felhívom mindenki figyelmét, "erős" gépre töltse csak le a programot, Trabanttal nem lehet a Himaláját megmászni, ugye.

Lehet álmodozni, megtervezni saját házunkat, és rögtön látni is a térben, hogyan is fog kinézni? Megnézhetjük felülnézetben, vagy mintha körbe sétálnánk élőben. Be is bútorozhatjuk, egy kattintással tapétázhatunk, csemépzhetünk - hát nem egy remek dolog?:)

Mutatom, mivel játszadoztam kicsit mostanában:



CINKÉK

Mióta nincs kiskutyám, jobban nyitottam más élőlények felé is. A hosszantatró kánikula idején régebben is tettem ki vizet a madaraknak, elsősorban a rigóinkra gondolva, hogy túléljék a hőséget, és ne pusztuljanak el. Nyáron örömöt okoz, ha a teraszon elköltött reggeli mellé a rigók énekelnek, már alig várom, hogy újra halljam őket! De immár 2 éve figyelem a tavasz első kis hirnökeit is, akik már februárban itt csivitelnek a kertben. Van egy kis csapat cinkénk, akik nagyon ideszoktak (a konyhaablakom párkányához), a meggyfáról, ami az ablak előtt magasodik, onnan figyelik, mikor érkezik a reggeli. A létszámuk, változó, van, amikor 5-10 is várakozik, van, hogy másfajta tollazatú cinege is megjelenik. Nem vagyok szakértő, de Függőcinegék lehetnek az új jövevények. Igyekszem azonos időpontban, reggel, rendszersen kitenni a hámozott napraforgómagot (ez a kedvenc), de hámozott, kisebb darabokra vágott dióbéllel is szoktam kedveskedni nekik. Ha elmarad, vagy csúszik időben egy etetés, már reklamáltak:) Most, hogy már jobb idő van, több élelmet találnak a fákon - fákban, földön, kevesebbet jönnek, így az etetésüket már csak akkor folytatom, ha kérik.  Ráadásul egy vadgalambpár is megpróbált ideszokni - lopkodni - őket nem szeretném etetni - Jonnykámat többször a galambok betegítették meg, így nem váltak a kedvenceimmé...




ALMÁS ÉS RUMOS-CSERESZNYÉS LEPÉNY - EGY TEPSIBEN

Az eredeti recept:

Almás lepény
Hozzávalók:
Tészta:
38 dkg liszt
15 dkg cukor
16 dkg Rama margarin
1 db sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
3 db tojássárgája
Annyi tejföl, amennyit felvesz (kb. 3-4 evőkanálnyi).

Töltelék:
Reszelt alma
Zsemlemorzsa
Cukor
1 evőkanál őrölt fahéj.

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, a kész tésztát elfelezzük. Az egyik felét kinyújtjuk, egy közepes méretű, vajazott, lisztezett tepsi aljára tesszük. Megszórjuk a levétől kinyomkodott reszelt almával, egy marék cukorral, kevés zsemlemorzsával és őrölt fahéjjal ízesítjük. A másik kinyújtott tésztával befedjük, villával megszurkáljuk a tetejét. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten szép világosra sütjük.

Ha kihűlt, felvágjuk, és porcukorral meghintjük. Lehet nagyobb, vagy kisebb tepsibe sütni, én közepes méretűben sütöm, mert akkor jó a tésztája, nem is vékony és nem is vastag. Lehet alma helyett kinyomkodott meggy, vagy cseresznye is, ki mit szeret, ki édesebben ki savanykásabban. A tésztája nagyon finom.

A receptet Zsebe Jánosné (Ágika, Szombathely) küldte, köszönöm!

Megjegyzés:
A tepsim mérete 32 x 22 cm, 24 kocka süteményt kaptam. 2 szép nagy almát, és egy bögrényi rumos cseresznyét használtam a tölteléknek – megkóstolandó, milyen lehet más gyümölccsel is, nem csak almával. A tetejére a második lap nyújtása után leeső részeket már a tepsiben, a felső tészta széléhez nyomkodtam.

Valóban finom sütemény, nyugodt szívvel ajánlom elkészítésre!


 

HÁNY ÖLELÉS KELL A TÚLÉLESHEZ?

"Napi négy ölelés kell a túléléshez, nyolc a szinten tartáshoz és tizenkettő a gyarapodáshoz" - állította Virginia Satir amerikai pszichológus.

Az ölelés az egyik legbensőségesebb mozdulat két ember között. Érzékeltetjük vele a szeretetet, a szerelmet, a barátságot.

Szakemberek állítják, hogy napi húsz másodpercre lenne szükségünk az érzelemdús szeretgetésből és sokkal boldogabb emberek lehetnénk.

Az ölelés megnyugtat, növeli az önbizalmat, biztonságérzetet ad, hogy van valaki, akire számíthatsz, segít legyőzni a félelmet, erőt ad.

Az ölelésben az egész testünket átjárja egy finom, jóleső érzés, és semmilyen külső dolog nem kell hozzá, mindig kéznél van.

Teréz Anya is sokat mondogatta, hogy itt a földön a leggyakoribb probléma a szeretethiány. Szinte mindenki szenvedett az életében ettől. Küzdünk ellene, pedig az lenne a legegyszerűbb, ha mi magunk szeretünk, ezáltal szeretve is leszünk.



A szeretethiány mindig gyerekkorban alakul ki. Az anyától, apától, a családtól meg nem kapott érzelmek miatt. Az ölelés a szeretetet fejezi ki, azt a fajta szeretetet, amit az anyai szeretet fejez ki. Nem csak fizikailag, hanem lelkileg és energetikailag is. Figyeljük meg az ölelést. Biztonságot, óvást fejez ki, mikor átöleljük egymást.

Ha önzetlenül és feltétel nélkül szeretünk, akkor állandó pozitív energiában áramlunk. Ha azt érezzük, hogy egy másik társunk szeretethiányban szenved, akkor egy ölelés nagyon sokat tud segíteni. Erőt meríthet az ölelésből, hogy saját maga tudjon elindulni újra a maga útján.

Sokan azt gondolják, hogy ciki odamenni a másikhoz, hogy megöleljük. Egyáltalán nem ciki! Nyissunk felé. Előfordulhat, hogy nem fogja elfogadni az ölelésünket, de akkor sem történt semmi, mégis elindul benne egy jóleső érzés, hogy volt valaki, aki segíteni akart. Lehet, hogy legközelebb ő fog kezdeményezni. És ha elfogadja, aminek nagyobb a valószínűsége, akkor elindul az energiák áramlása kettőnk között.
Persze azért a segítséget tapintatosan kell felajánlani, diszkréten és szeretettel. Ne rontsunk rá a másikra, mert az csak elijeszti. Fontos, hogy ne azért öleljünk, mert nekünk van szükségünk a szeretetre és az ölelésre, mert így tolakodók leszünk, és nem azt érjük el, hogy a másiknak segítsünk, hanem birtokolni akarunk és ez nekünk sem jó.



Az ölelés lecsendesíti a lelket, megnyugtat. Egy pár pillanatra el tudja feledtetni a világi dolgokat, a problémákat és erőt ad. Az együvé tartozás olyan intenzív érzését váltja ki bennünk, ami semmilyen más módon nem érhető el.

Ne szégyelljük átölelni szeretteinket. Ezzel nem csak nekik teszünk jót, hanem önmagunknak is.
Nagyon sokan gondolnak arra, hogy mit gondol róluk a külvilág, hogy ha ölelkeznek. Nagyon fontos dolog, hogy mikor megölelünk valakit, akkor ne gondoljunk erre, mert így nem tudunk segíteni. Ha közben arra gondolsz, hogy hányan néznek, akkor szinte stresszeled magad és elzárod a szeretet útját. Fontos hogy engedd el magad, csak kettőtökre figyeljél, csak ő létezzen számodra, senki más. Figyelj rá, csak rá gondolj, ne kalandozzanak el a gondolataid, mert csak akkor fogod átérezni, hogy mire van szüksége.

Nagyon fontos, hogy a gyerekeket rendszeresen öleljük meg. És nem csak az anyai ölelésre gondolok itt, hanem az apaira is. Sok férfi nem tudja kimutatni a szeretetét, férfiatlannak tartják azt, ha megölelnek, vagy szeretetet adnak. Pedig saját magukat rövidítik meg attól a csodálatos érzéstől, mikor valakinek örömet szerzünk. A gyerekeknek szükségük van az apai ölelésre is. Ezért ilyenkor az anyának van nagyon fontos szerepe, hogy a két lelket közelebb hozza egymáshoz.



CSOKIS MARCIPÁNGOLYÓK

A szervezetünk nagyon okosan lett kitalálva, általában megmondja, mi hiányzik. Ám néha hiba csúszik a rendszerbe, ilyenkor nem tudom eldönteni, sósat, vagy édeset kívánok? Előfordult már, hogy végül a savanyú nyert..
Tegnap édesre vágytam, nem sütire, nem csak csokira, valami másra. Elkezdtem keresgélni, mi is lenne az, ami segíthetne?
A hűtőben találtam némi marcipán masszát, ez végre segített eldönteni a kérdést.

Kisebb golyókat formáztam belőle, fogvájókra tűzdelve olvasztott csokiban és kristálycukorban megforgattam (Hogy ropogós is legyen!). Végül a pálcikákat – jobb híján – szivacsokba tűzködve két ablak közé tettem, míg a csokimáz megdermedt.

Gyorsan elkészült, és FINOM lett!

Legközelebb, pirítok hozzá – bele -  amerikai mogyorót is, sőt, a kamrában van még rumos meggy is, azzal se lehet rossz!

Kivételesen nem írok részletes receptet mennyiségekkel, csak megközelítőleg: Kb. 15 dkg marcipánmassza, 5 dkg étcsokoládé mikróban felolvasztva, és X szem kristálycukor kellett hozzá:)


EGYSZERŰ, ZÖLDSÉGES RAKOTT TÉSZTA

Hozzávalók:
25 dkg gyorsfagyasztott mexikói zöldségkeverék (sárgarépa, zöldborsó, kukorica)
25 dkg száraz tészta
2 db tojás
3 dl tej
10-15 dkg reszelt sajt (trappista)
1-2 evőkanál olaj, vagy vaj
Só, grill fűszerkeverék.

Elkészítés:
A zöldséget kevés forró sós vízben, vagy vízgőz felett félpuhára pároljuk. A tésztát sós, forró vízben kifőzzük, lecsepegtetjük. Egy jénai tálat kivajazunk (olajozunk), beleöntjük a zöldségeket és a tésztát, összekeverjük.

A tojásokat sóval, fűszerkeverékkel elhabarjuk, felöntjük a tejjel, összekeverjük. Ezt a keveréket ráöntjük a zöldséges tésztára, reszelt sajttal meghintjük. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

Frissen, ketchup-pel tálaljuk. Gyors, egyszerű, könnyű étel.